فهرست مطالب

نشریه مطالعات دفاع مقدس
سال ششم شماره 3 (پیاپی 23، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • خیرالله پروین، محمد زرشگی* صفحات 9-38

    اسلام یگانه دین مترقی در بین ادیان عالم است که برای اولین بار اوضاع جنگ را سامان بخشید و برای آن نظام بشردوستانه وضع کرد و برای اسیران جنگی حقوقی قایل شد. پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله وسلم نیز در دنیا نخستین شخصیتی است که قوانین عادلانه جنگ را به طور جامع بیان و در نبردهای صدر اسلام رعایت کردند و برای اسیران حق حیات و زندگی را به رسمیت شناختند. اسیران جنگی، در نظام جهاد اسلامی دارای حقوق شناخته شده ای هستند که فراتر از حقوقی است که در کنوانسیون های ژنو مقرر شده است.به اسارت گرفتن نیروهای رزمنده دشمن اگر برای مقاصد تجاری و سوء استفاده از اسرای دشمن باشد، در قرآن به عنوان امری مخالف شیونات دین و رسالت انبیاء تلقی شده است و اگر به منظور ناتوان کردن دشمن و وادار کردن طرف متخاصم به دست کشیدن از جنگ باشد، بی گمان مجاز بوده و در راستای اهداف بشردوستانه جهاد قرار دارد.در مقاله حاضر قصد داریم با روشی توصیفی-تحلیلی به بازشناسایی قواعد مترقی در آیات قرآن کریم، سیره رسول اکرم صلی الله علیه و آله وسلم و ایمه معصومین در زمینه رعایت حقوق اسیران جنگی در مقام نظر و عمل بپردازیم. چرا که احترام به دشمن در ارزشهای اسلامی یک التزام است؛ دین مبین اسلام مبانی احکام خود را بر کرامت و اصالت انسانیت نهاده و صیانت از آزادی و حقوق مشروع انسان را به عنوان یک اصل مورد تایید قرار داده و بر این اساس انسان چه آزاد و چه اسیر از حقوق مشروعی برخوردار است که لازم الرعایه است.

    کلیدواژگان: اسلام، اسیر جنگی، جنگ، حقوق بشردوستانه اسلامی
  • مسعود اخوان فرد، حمید صفرزاده بقال* صفحات 39-53

    ترویج صحیح علوم و معارف دفاع مقدس، امکان روشن گری جامعه را هموار می سازد و تحریف ارزش های آن، باعث دوگانگی در جامعه می شود. به‎ همین دلیل، آیین نامه نظارت بر تولید و نشر آثار ادبی و تاریخی دفاع مقدس که در دی 1397 هجری شمسی منتشر شده مورد بررسی قرار می گیرد. در این فرایند کارگروه استانی نظارت و داوری آثار ادبی و تاریخی دفاع مقدس، به عنوان مرجع صدور رای بدوی، کارگروه کشوری به عنوان مرجع صدور رای قطعی و دیوان عدالت اداری به عنوان صادر کننده رای نهایی تلقی می شوند. این آیین نامه با پیش بینی حضور افرادی مجرب در کارگروه های حوزه دفاع مقدس ایجاد شده است. بااین وجود، این آیین نامه اشکالاتی از لحاظ حقوقی دارد. حق تمامیت که به عنوان یکی از مصادیق حقوقی و اخلاقی تلقی می شود، در نظام حقوقی بسیاری از کشورها همانند ایران، فرانسه و انگلیس مورد تاکید قرار گرفته است. پاسداری از این حق در علوم و معارف دفاع مقدس، یکی از راهکارهای عملیاتی در بیانیه گام دوم انقلاب محسوب می شود.

    کلیدواژگان: ترویج فرهنگ دفاع مقدس، دادگاه اختصاصی اداری، کارگروه کشوری، کارگروه استانی، بیانیه گام دوم انقلاب
  • بهروز یوسفلو*، رامین بایرامی آرباطان صفحات 55-99

    امروزه بیش از هر زمان دیگری ارتکاب جنایت توسط بزهکاران مرزها را درنوردیده، با ابزارهای مهلک تر ارتکاب یافته و اقوام، ادیان ، گروه ها را نشانه رفته و بزهدیدگی از حالت فردگرایانه خارج شده و بزهکار دشمن امنیت جامعه قلمداد شده است. یکی از مصادیق چنین جنایاتی، نسل کشی واقع در حلبچه می باشد . در این مقاله، برآنیم تا به شیوه توصیفی تحلیلی به بررسی مباحث حقوقی جنایت بمباران شیمیایی حلبچه همچون، موارد نقض انواع کنوانسیون ها و مقررات بین المللی از سوی رژیم بعث عراق، تطبیق رفتار مجرمانه رژیم بعث عراق با جنایات بین المللی و تحلیل مسوولیت کیفری دولت عراق، بررسی جنایت نسل کشی و سایر جنایات بین المللی طبق اساسنامه دیوان کیفری بین المللی ،ارزیابی نظام حقوقی ایران در جرم انگاری جنایت نسل کشی بپردازیم.مطالعات نشان میدهد، با توجه به عناصر مادی و معنوی هر یک از جنایات جنگی، جنایت علیه بشریت و نسل کشی مندرج در مواد 5 ،6 و 7 اساسنامه دیوان کیفری بین المللی،بمباران شیمیایی حلبچه مصداقی بارزی از جنایت نسل کشی است. با توجه به ظهورحقوق کیفری امنیت مدارکه متاثر از پیدایش جرایم بین المللی است، وجود خلاء قانونی شکلی و ماهوی درباره جنایت نسل کشی و کافی و شامل نبودن عناوین مجرمانه قانون مجازات اسلامی 1392 در تطبیق و تسری نسبت به جنایت نسل کشی و قابل تامل بودن اعمال صلاحیت جهانی محاکم داخلی ایران برای تعقیب و محاکمه متهمین این جنایت همگی ضرورت، رفع فوری خلاء قانونی موجود را ایجاب می نماید .

    کلیدواژگان: حلبچه، جنایت نسل کشی، قانون مجازات اسلامی 1392
  • فرزانه بازیار* صفحات 101-122
    این مقاله بارویکرد نظریه های گیدنز و چنی در حوزه سبک زندگی و با روش نشانه شناسی، در تلاش برای پاسخ به این پرسش است که آگهی های تبلیغاتی مجلات خانوادگی در دوران دفاع مقدس چه سبک زندگی را بازنمایی می کردند ؟ در این راستا هویت فردی، هویت اجتماعی، کالاپرستی و نظایر آن به عنوان مولفه های نظری سبک زندگی، در مجلات خانوادگی دوره دفاع مقدس به مثابه عناصر میدان پژوهش مورد مطالعه قرار گرفته و تحلیل و تفسیر شده اند. جامعه آماری این پژوهش، نشریات خانوادگی دوران دفاع مقدس است و نمونه آماری آن دو نشریه پر مخاطب زن روز و اطلاعات بانوان می باشد. واحد مشاهده در پژوهش حاضر تصاویر دو مجله خانوادگی زن روز و اطلاعات بانوان دوران دفاع مقدس می باشد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که حجم اندک آگهی های تبلیغاتی در دوران دفاع مقدس به بافتار سیاسی جامعه آن زمان مربوط است که مصرف گرایی را تشویق نمی کرد. بطور کلی، آگهی های تبلیغاتی مجلات خانوادگی در دوران دفاع مقدس بیشتر روش زندگی بومی و نیز آموزهای اسلامی/ انقلابی را بازنمایی می کردند. بر این اساس می توان ادعا کرد که دستآورد پژوهشی و جامعه شناختی این مقاله تبیین رابطه جامعه و تولیدات فرهنگی است.
    کلیدواژگان: سبک زندگی بومی- جهانشمول، روش زندگی، هویت انقلابی، اسلامی، مصرف گرایی، آگهی تبلیغات
  • محمدصالح تسخیری*، مسعود اخوان فرد صفحات 123-146

    وقوع جنگ تحمیلی هشت ساله رژیم بعث عراق و حامیان آن و استمرار تهدیدات نظامی از جانب قدرت های جهانی و منطقه ای علیه جمهوری اسلامی ایران، بیانگر لزوم آمادگی همه جانبه کشور برای رویارویی با این تهدیدات و وقوع جنگ است. یکی از آمادگی های ضروری، آمادگی نظام تقنینی به شمار می آید. نوشتار روبرو بر موضوع کاستی های نظام تقنینی کیفری ایران برای رویارویی با شرایط جنگی با تکیه بر تجربه جنگ تحمیلی هشت ساله متمرکز شده؛ به گونه ای که رفع هر یک از آن ها به «نیاز ضروری نظام تقنینی کیفری» تبدیل شده است. روش تحقیق این پژوهش، توصیفی و تحلیلی می باشد و در برخی موارد به دلیل رویکرد تاریخی متن از روش اسنادی نیز بهره جسته است. هدف اصلی این نوشتار نیز کشف کاستی ها و خلاهای موجود در قوانین کیفری برای پاسخ دهی به نیازهای ناشی از شرایط جنگ می باشد. براساس یافته های این پژوهش، فقدان هنجارهای الزام آور در حوزه حقوق بشردوستانه، خلا در نظام مجازات دهی اقدامات موجودیت های مادون دولت، بی توجهی به تصویب قوانین خاص شرایط جنگی و شرایط اضطراری و بی توجهی نظام تقنینی به جرم انگاری جنایات بین المللی در نظام قانون گذاری داخلی، مهم ترین کاستی های موجود است. به نظر می رسد که به دلیل گذشت سه دهه از پایان جنگ تحمیلی و استقرار امنیت در کشور، پاسخ گویی به این نیازها در سایه غفلت قانون گذار قرار گرفته است. ازاین رو باید موضوعات یادشده با جایابی درست در قوانین مرتبط مورد توجه قرار گیرند یا اینکه مجلس شورای اسلامی با لحاظ همه ابعاد مورد نیاز و تصویب قانونی جامع در این خصوص، آمادگی نظام تقنینی کیفری را ارتقا بخشد.

    کلیدواژگان: نظام تقنینی کیفری ایران، حقوق بشردوستانه، جنایات بین المللی، جرم تجاوز ارضی، قانون جامع
  • افشین آزادی، محمد ترابی*، ماشاءالله حیدرپور صفحات 147-178
    جهانی شدن فرصت ها و تهدیدات متعددی برای کنشگران به ویژه کشورهای در حال توسعه شکل داده است. شبکه های اجتماعی یا فضای مجازی به عنوان جدیدترین فناوری ها، نقش مهمی در آگاهی های سیاسی و شکل دهی تحولات داخلی کشورها داشته و همچنین تهدیدات غیر قابل انکاری در ابعاد قدرت نرم برای کشورها به وجود آورده است. در دهه های اخیر، جمهوری اسلامی ایران به تجربیات متنوعی در زمینه فضای مجازی (شبکه های اجتماعی) دست یافته است ولی همچنان با چالش های متعددی در این زمینه روبرو است. در این مقاله نگارندگان به دنبال بررسی راهکارهای راهبردی در جهت مقابله با چالش های فضای مجازی برآمده و این فرضیه را مورد ارزیابی قرار داده که، راهکارها و سیاست های جمهوری اسلامی ایران در قبال فضای مجازی را می توان در سطوح بین المللی، نقش و کارکرد سیاست های دولت و نقش رسانه ها و مدیریت آنان مورد تبیین قرار داد. اهداف پژوهش در سطح کاربردی عمدتا در جهت مقابله با تهدیدات فضای مجازی و مقابله با راهبردهای کنشگران متخاصم می-باشد. یافته های پژوهش بیانگر آنست که، مهم ترین راهکارهای مطرح با درکی آسیب شناسانه در قبال فضای مجازی در سطجی سیستمی را می توان در مسایل خارجی (فقدان همکاریهای بین المللی)، نقش و کارکرد دولت و رسانه ها پیگیری کرد. روش پژوهش توصیفی - تحلیلی و شیوه گردآوری مطالب کتابخانه ای و اینترنتی می باشد.
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، فضای مجازی، سیاستگذاری، دولت، دیپلماسی رسانه ای
|
  • Kheirollah Parvin, Mohammad Zereshgi * Pages 9-38

    Islamisthefirstanduniqueprogressivereligionamong others that regulated war situation and laid out a Humanitarian system for it and preferred some kind of relevant rights for them. The prophet of Islam (peace be upon him) is a global character that deducted and stated fair and justly rights comprehensively and observed them in thorax of Islam, also recognized them the right of life. P.O.W’s own known rights in the Islamic Jihad system that throws beyond the Geneva’s prescribed conventions. In Quran, Captivating the enemy’s combatants, in case of trade and mishaps’ purposes of prisoners of war has been considered counter to religious dignity and the mission of the prophets and if occurred in order to debilitate the enemy and enforcing the other part to surrender, of course it will be permissive and allowed according to Humanitarian objectives. In the current paper, we are supposed to apply recognition and reconsideration of the advanced and progressive regulations held in the holy verses of Quran also what have been mentioned in the biography of Islamic sacred prophet and all other innocent later Imams (peace be upon them) by an analytical-descriptive method with regard to heeding the prisoners’ of war in theory and practice. Because, respect to enemy is one of requirements and obligations in this way; the Islamic mobin religion has established the principles of its rulings on munificence and gentility of human beings and commented protection of freedom also legitimate rights of humans as a confirmed principle, hence humans whatsoever captive or free, enjoy legitimate laws in which has to be obeyed.

    Keywords: Islam, Prisoner of War, War, humanitarian Islamic law
  • Masoud Akhavan Fard, Hamid Safarzadeh * Pages 39-53

    As the correct propagation of sciences and educations of the holy Defence paves the way for informing the society, distortion of the values and then propagating them can afflict the culture of the society with value dichotomy; accordingly the bylaw of "supervision the production and publication of literary and historical works of the Sacred Defence" was published in 2019 to check the content of these works for the criteria before getting the permission of press by some judicial, Quasi-judicial and administrative organs. In this process provincial committee sentences the first judgment, national committee as an administrative tribunal sentence the certain judgment and the Administrative Justice Court sentence the final judgment. This bylaw by assigning the attendance of experienced people in the committees, has enriched the scope of holy Defence from constitution of specialized courts of intellectual property in judiciary system. However, the bylaw is not devoid of legal problems and negligence in determination of the date of enforcement, extension of the process of issuing permit of publication and also mixture of some procedural and substantive matters are the most important blind spots of the bylaw. Integrity right which is known as one of the instances of moral rights in the scope of intellectual property has been emphasised in Iranian legal system and many other countries like France and England. Protection of this right in the scope of sciences and educations of the holy Defence is one of the solutions of applying the statement of the second step of the revolution.

    Keywords: propagation of the culture of the holy Defence, administrative tribunal, national committee, provincial committee, the statement of the second step of the revolution
  • Behrooz Youseflou *, Ramin Bayrami Arbatan Pages 55-99

    Today, more than ever, the perpetrators of transgressions have transgressed across borders, with more deadly means, and targeting ethnicities, religions, groups, and the perversion of individualism, and the perpetrator is considered an enemy of community security. One example of such crimes is the genocide in Halabja. In this paper, we intend to examine in a descriptive-analytical manner the legal issues of the Halabja chemical bombing, such as the violations of various international conventions and regulations by the Iraqi Ba'ath regime, the implementation of the Iraqi Ba'ath regime's criminal behavior with international crimes, and the analysis of criminal responsibility. Iraqi Government, Investigation of Genocide Crime and Other International Crimes According to the International Criminal Court's Statute, we assess the legal system of Iran in the criminalization of genocide.Studies show that, given the material and spiritual elements of each war crime, crimes against humanity and genocide contained in Articles 5, 6 and 7 of the ICC Statute, the chemical bombing of Halabja is a clear example of genocide. Given the emergence of documented criminal law security that is influenced by the emergence of international crime, there is a substantial and substantive legal vacuum regarding genocide and insufficient crime, and the absence of criminal provisions of the Islamic Penal Code of 2013 in compliance with, and condemnation of, genocide. The universal jurisdiction of Iran's domestic courts to prosecute and prosecute the perpetrators of this crime necessitates the immediate removal of the existing legal vacuum.

    Keywords: Halabja, Crime of Genocide, Islamic Penal Code 2013
  • Farzaneh Bazyar * Pages 101-122
    AbstractStudying life-style in advertisements of family magazines through historical approach, this investigation tries to explain whether advertisements represent local or universal life-styles in the period of Defae Moghadas.? Theoretically the study is based on Giddens and Chennies’ theories about life-style, and exploits concepts like individual identity, social identity and commodity fetishism in family magazines after Islamic Revolution of 1979 in the Iran-Iraq war period. The research field of this study is the family magazines, Zane-E- Rooz and Ettelaat-E-Banovan. The results show The findings show that a small number of advertising images during the Defae Moghadas period prohibit the use of any consumerism based on based on the political-cultural context. of advertising images during the Defae Moghadas period prohibit the use of any consumerism based on the political-cultural context. In general, images of advertisements during Defae Moghadas period represent the local life method which rooted in Islamic-revolutionary doctrines and values
    Keywords: local- universal life style, Family Magazines, Methods of life, Islamic-Revotionaly Identity, consumption
  • MohammadSaleh Taskhiri *, Masoud Akhavanfard Pages 123-146

    The eight-year war imposed by the Iraqi Ba'athist regime and its supporters and proponents and the continuing military threat of international powers against the Islamic Republic of Iran (I.R.I.) indicate that I.R.I. needs to be fully prepared to face these threats and war situations. One necessary aspect of the preparations is the preparation of the internal legal system. The article focuses on the shortcomings of the Iranian penal system for facing to war conditions, relying on the experience of the eight-year war, so that each of them has become a necessary need for the penal system. In this article, four subject matters have been identified as imperfections and essentials: the legislation of jurisprudence, especially in the field of humanitarian law, the Criminalization and penalizing of "sub-state entities" for crimes other than their members, the enactment of the special Act for war and international criminal crimes specially the crime of aggression. Three decades have passed since the war and the Security deployment make ignorance about the necessary needs in this realm. Therefore, these issues must be addressed with the correct placement in the relevant laws and acts or the Islamic Consultative

    Keywords: Iranian Criminal Legal System, Humanitarian law, International Crimes, the Crime of Aggression, Comprehensive Law
  • Afshin Azadi, Mohammad Torabi *, Mashallah Heidarpour Pages 147-178
    Globalization has created many opportunities and threats for actors, especially in developing countries. Social networks or cyberspace, as the latest technologies, have played an important role in political awareness and shaping the internal developments of countries, as well as creating undeniable threats in the dimensions of soft power for countries. In recent decades, the Islamic Republic of Iran has gained a variety of experiences in the field of cyberspace (social networks) but still faces several challenges in this field. In this article, the authors seek to examine strategic strategies to address the challenges of cyberspace and evaluate the hypothesis that the strategies and policies of the Islamic Republic of Iran towards cyberspace can be seen at the intermediate levels. Internationally explained the role and function of government policies and the role of the media and their management. The objectives of the research at the applied level are mainly to counter cyber threats and counter strategies of hostile actors. Findings indicate that the most important solutions with a pathological understanding of cyberspace at the systemic level can be pursued in foreign affairs (lack of international cooperation), the role and function of government and the media. The research method is descriptive-analytical and the method of collecting library and internet materials.
    Keywords: Islamic Republic of Iran, Cyberspace, Policy Making, Government, Media Diplomacy